Koncerter
Bagom sangen...

Kommer kongen tilbage
Marianne Jelved rendte bestyrtet op og ned af de mudrede skråninger, i Vendsyssel, en efterårsdag, sidst midt i '90erne. Det var gået op for hende, man var begyndt at anlægge to motorvejs-strækninger,...

Kommer kongen tilbage

Marianne Jelved rendte bestyrtet op og ned af de mudrede skråninger, i Vendsyssel, en efterårsdag, sidst midt i '90erne. Det var gået op for hende, man var begyndt at anlægge to motorvejs-strækninger, mellem Aalborg, Hirtshals og Frederikshavn - og dét skulle stoppes! Det blev det ikke, så måske var det en ren hævnakt, da hun måneder senere fik lukket den toldfrie Kattegat-handel, på færgerne, mellem Frederikshavn, Sverige og Norge - en handel som i stor grad havde ligget til grund for butikshandelen i Frederikshavn, osse.

Marianne Jelved var valgt ind i folketinget, som opstillet i Nordjyllands Amt - og TV-avisen spurgte hende hvilke kvaliteter, hun forbandt med en ægte nordjyde. - Hun svarede stout-hed, ordholdenhed, vedholdenhed, og dén slags. - Det lod de være med at kommentere på, i nyhedsudsendelsen... Hun stillede ikke op i Nordjylland igen, senere.

Det syntes, som var det samme eftermiddag, Danyard - Frederikshavns værft måtte lukke porten, for sidste gang, og da MAN-fabrikken med vist omkring 600 ansatte osse bukkede under, var byen nærmest slagtet.
Jeg var til én af disse jubilæum-i-den-gamle-klasse-fester, lige dér omkring, og fik en snak med taxa-chaufføren, da jeg skulle hjem. Han var ret optimistisk, for som han sagde - Det er jo altså ikke Hjørring, det hér, vi skal nok komme igen...
Netop dén stemning synes jeg altid, jeg fornemmer, når jeg er tilbage i mit "Memory", og jeg takker mere og mere mine gener, for at være udsprunget af netop dét sted...

Sangen handler i lisså høj grad om det - nærmest - modsatte forhold: - Hvor længe blir' man egentlig ved med at stamme fra et bestemt sted? Jeg har boet langt største delen af mit liv væk fra "dét derhjemme", og kan vel dårligt påkalde mig andet end mindet's indsigt i, hvad det vil sige at være hjemmehørende dér. Mark Twain sagde at nostalgi er sindets og åndens onani - og dér er det så med at sove med hænderne over dynen.
Ergo var jeg nødt til, i starten af sangen at beskrive mig selv, netop som én der tar tilbage, til noget der engang var mit - som en reporter, der vil notere og fortælle, hvad han ser.

Og ja - Kong Frederik, Ingrid, og lille Margrethe kørte gennem byen i åben bil, dengang jeg var dreng. Vi fik skolefri, og skulle stå med papir-flag langs havnen, når kortegen passerede. Jeg kan huske, vi snakkede om, hvor store ører, kongen havde. Det var da handel, værftsindustri - alt boomede i byen.

Svendebyen - dén bydel, hvor værft-svendene boede, og hvor min far kom fra, Tolne og sandbanken, Brændevins Hage, næsten ovre ved Læsø - steder, der altid vil være behæftet med den største og mest eksotiske stemning, for mig.

Der er lidt engelsk i omkvædet, ja. Når man sidder med en totalt færdig sang, som man egentlig godt kan li', og det eneste der ikke er på plads - og aldrig kommer det - er de første ord i omkvædet, så hellere "bad times i Memory" - end helt at forkaste sangen. Dylan havde gjort det sidste - hvilket gør ondt at tænke på!

Gå til sang

Ord

Når en ung mand slår ihjel

Makrel i Information

12.06.2021

Hej

Jeg har gået og skrevet en sang. For det er jo dét jeg gør…

Jeg har osse købt en helsides annonce i Dagbladet Information (papir-avisen i dag / i morgen) med trykning af sang-teksten.

VILDFARNE ENGEL

Corona - vildfarne engel
Fortæl hvad du så mens du faldt fra din sky
Som en blomst der har mistet sin stængel
Som en troldheks der knipses af en legesyg hånd

Så du goderne fordelt
Knapt nok halvt aldrig helt?
Så du lys fra en brændende by mens du faldt
Så du tænder der hvidtes en tone for hvidt
Som hos dem der i Løvernes Hule?

Kom du fra Kina eller faldt du fra Gud
Crashede du festen som et advarselsskud?
Hvor du kom fra er mig indifferent
Jeg tænker mest på dit ærinde

Corona rejser om sommeren
Sommeren kommer den dag vi kan se
At Vorherre skænker os englene
Men djævlene skaber vi selv
Vi jagter Godzilla og Frankensteins freak
For vi længes tilbage til Sunny Beach
Så ballonen den kan pustes lisså stor og lisså tynd
Som i dagene inden Corona

Spids din blyant - vend dit papir
Drop Monopolet - og de råd som de gi’r
Hele verden lagt syg og fra urskov til by
Ligger øjne i sengen og stirrer
Kig op og tegn gennem’ tørke og regn
Tegn krusseduller - tegn bare tegn
Tegn huller i himlen - tegn store tegn små
Men tegn dem med plads nok til englene

I nedenstående link til et interview med mig kan I læse lidt om mine overvejelser bag...

https://jv.dk/.../i-r%C3%B8ven-p%C3%A5-en-flagermus...

Yup!

Olsen.

omega replica watches

Nyhedsarkiv »

Booking: Misja Blix 20627480/ misja@blixogco.dk - Blix & Co. - Lollandsgade 20, 1 - 8000 Århus C